Ελλάδα

«Κύμα» λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας περιμένουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

12.05.2020 | 20:42 Eνσωμάτωση

Κλίμα φόβου και ανασφάλειας επικρατεί στην αγορά, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να μη ξέρουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Η εικόνα που παρουσιάζει άλλωστε η αγορά εργασίας προοιωνίζει χειρότερες μέρες, καθώς τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις νέες θέσεις εργασίας κινούνται σε ιστορικά χαμηλά.

Έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα εκφράζουν οι εργαζόμενοι καθώς φοβούνται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα υπάρξουν μειώσεις μισθών.

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο οι επιχειρηματίες στην εστίαση και τον τουρισμό έψαχναν νέους υπαλλήλους, τώρα όμως όπως λένε με μεγάλη δυσκολία θα κρατήσουν το προσωπικό που ήδη απασχολούν.

Είναι ενδεικτικό ότι τον φετινό Μάρτιο έγιναν 28.000 λιγότερες προσλήψεις στην εστίαση σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης.

Συνολικά σε όλους τους κλάδους καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο του 2001.

Μπορεί κάποιοι επιχειρηματίες να άνοιξαν τα καταστήματα τους, ωστόσο εδώ και δύο μήνες περίπου δεν είχαν βάλει ούτε 1€ στα ταμεία τους, με αποτέλεσμα να προβληματίζονται για το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Είναι απαραίτητοι όλοι μας οι υπάλληλοι, επισημαίνουν κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες.

Η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει φρένο σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών σχεδιάζει την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος που θα προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει μέρος των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων.