Ελλάδα

Κάμερες στις σχολικές αίθουσες: Αντιπαράθεση για το μάθημα στην εποχή του κορωνοϊού

12.05.2020 | 10:56 Eνσωμάτωση

Στα θρανία επέστρεψαν χθες, τμηματικά, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, μετά το δίμηνο λουκέτο που «έβαλε» στα σχολεία η έλευση του κορωνοϊού.

Η συζήτηση, πλέον, εστιάζει στο θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου, η οποία επίκειται, αλλά και στο αν πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες στις τάξεις, για να παρακολοθούν ζωντανά οι μαθητές που επιλέγουν να παραμένουν στο σπίτι τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο βουλευτής της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως το δια ζώσης μάθημα που γίνεται στις τάξεις και η όλη μαθησιάκη διαδικασία δεν υποκαθίσταται. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής. 

«Από 28 Φεβρουαρίου, επιβιώνουμε με ζηλευτή για άλλες χώρες επιτυχία, γιατί προσαρμοζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ας προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα όπως προκύπτουν» συμπλήρωσε.

«Βρισκόμαστε σε απρόσμενη και έκτακτη κατάσταση, καλούμαστε να υιοθετήσουμε έκτακτα μέτρα της τηλεμετάδοσης του δάσκαλου, όχι των μαθητών. Προσπαθούμε να στηρίξουμε όσους περισσότερο γίνεται» υπογράμμισε ο κ. Μπογδάνος για το θέμα των καμερών, προσθέτοντας ότι δεν απειλούντες κεκτημένα και δικαιώματα μέσω της τηλεμετάδοσης μαθημάτων από την τάξη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Βαγγέλης Μπουντουλούλης, ζήτησε να μην ανοίξει το Γυμνάσιο και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου.

«Θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όμως στην παιδεία δεν χρειάζονται βιασύνες. Να μην ανοίξουν οι υπόλοιπες δύο τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο» σημείωσε, κάνοντας λόγο για προβλήματα που αφορούν συστεγάσεις, σχολικούς χώρους, τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, αλλά και την ανάγκη να υπάρχουν στις σχολικές μονάδες αντισηπτικά και μάσκες.

«Υπάρχουν χώρες που ανοίγουν οριστικά το Σεπτέμβριο τα σχολεία» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τάχθηκε ενάντια στην τοποθέτηση καμερών στις τάξεις, καθώς πέραν του ότι επηρεάζουν τη φύση του μαθήματος, όπως είπε, τίθενται και ζητήματα «δημοκρατίας και προσωπικών δεδομένων».

Απέναντι στην τοποθέτηση καμερών στις τάξεις στάθηκε και το μέλος του Δ.Σ. της Ανώτατης Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Βαγγέλης Φιλέρης.

«Η δουλειά στην τάξη είναι εμπιστευτική δουλειά, δεν είναι τυχαίο που απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση. Δεν γίνεται να υπάρχει τρίτο μάτι στο μάθημα» τόνισε.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Φιλέρης ανέφερε ότι «είναι νωρίς για να κριθεί η κατάσταση για το άνοιγμα. Δεν ξέρουμε κατά πόσον τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους».