Κόσμος

Η Γερμανία «τζογάρει» την ευρωζώνη – Τι λέει στο MEGA Γερμανός ευρωβουλευτής

12.05.2020 | 07:14 Eνσωμάτωση

Ευρωπαϊκό θέμα προέκυψε, καθώς το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε το 2015 και είχε ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης. 

Το δικαστήριο κάλεσε εντός των επόμενων τριών μηνών την γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι ουσιαστικά το γερμανικό δικαστήριο αμφισβητεί προηγούμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκρινε το πρόγραμμα της ΕΚΤ νόμιμο. 

Πρακτικά, η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο και την ευρωζώνη που έχει σωθεί κυριολεκτικά από αυτό το πρόγραμμα αλλά και την ίδια την λειτουργία της ΕΕ καθώς οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου υπερισχύουν έναντι κάθε εθνικού δικαστηρίου. 

Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν έντονη, με την Φον Ντερ Λάιεν, χθες να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του Βερολίνου και να επιβάλει πρόστιμα εάν δεν συμμορφωθεί η Γερμανία και υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και ότι τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το ευρωπαϊκό και όχι τα εθνικά δικαστήρια. 

Πολλοί πάντως στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για έντονη σύγκρουση της Μέρκελ με το βαθύ κράτος της συντηρητικής αντιευρωπαϊκής Γερμανίας. 

Το MEGA και ο Σαράντης Μιχαλόπουλος επικοινώνησαν με τον Σβεν Γκίγκολντ, Πράσινο Γερμανό ευρωβουλευτή, που απέστειλε το ερώτημα στην Φον ντερ Λάιεν εάν η Κομισιόν θα λάβει νομική δράση εναντίον της Γερμανίας. 

Ο Γκίγκολντ κάλεσε την Κομισιόν να σταθεί στο πλευρό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι τέλους. 

«Εάν κλιμακωθεί αυτή η σύγκρουση, το ευρώ κινδυνεύει. Διότι εάν η γερμανική κεντρική τράπεζα αποσυρθεί από τις αγορές ομολόγων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θεωρήσουν ότι το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ευρωζώνης δεν υποστηρίζει πλέον σαφώς το ευρώ. Επομένως, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης στο ευρωσύστημα», είπε. 

«Οι καταγγέλλοντες είναι γνωστοί αντίπαλοι του ευρώ. Γνωρίζουμε ότι οι καταγγέλλοντες που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση πάντοτε εναντιώνονταν, είναι πάντα οι ίδιοι άνδρες, όχι οι γυναίκες, πάντοτε πήγαιναν στο δικαστήριο σε κάθε βήμα της νομισματικής ένωσης που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά τώρα για πρώτη φορά, το συνταγματικό δικαστήριο δεν γαβγίζει μόνο, αλλά δαγκώνει» πρόσθεσε. 

«Αυτό είναι φυσικά πολιτικό ζήτημα. Δεν τους αρέσει το ευρώ και η συμμετοχή της Γερμανίας στην ευρωζώνη και τώρα για πρώτη φορά, το συνταγματικό δικαστήριο προχώρησε ένα μεγάλο βήμα προς αυτούς. Tώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευθύνεται από μια Γερμανίδα πολίτη, είναι ακόμη πιο σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αφήσει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες εάν θα σταθεί στο πλευρό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» κατέληξε..