Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο MEGA: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ελληνικά προϊόντα

12.05.2020 | 07:55 Eνσωμάτωση

90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι οποίες πρέπει μέχρι τις 15/5 πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα τη ΑΑΕΔΕ προκειμένου να αποδεχτούν τους όρους και το ποσό για το δάνειο.

Για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν εργαζομένους, το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 2000 ευρώ, ενώ για αυτές που απασχολούσαν 1-5 άτομα, η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται στις 4000 ευρώ. 8000 ευρώ αντιστοιχούν στις εταιρείες που απασχολούν 6-20 εργαζομένους και 15.000 ευρώ σε αυτές όπου εργάζονται 21-50 άτομα. Από 50-500 εργαζομένους, το ποσό ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Για το άνοιγμα των επιχειρήσεων και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός και η κίνηση στην αγορά συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση κανονικότητας τόσο στους καταναλωτές όσο και στους καταστηματάρχες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητά με επιστολή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί., δηλαδή από τις 18 Μαΐου.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα αργήσει να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί, «η κοινωνία πρέπει να δεχτεί ότι ζούμε με αυτόν, θα μπει στην καθημερινότητά μας κι έπειτα από ένα μήνα η εμπορική κίνηση και η ζωή στην οικονομία θα αποκατασταθεί».

Ακόμα πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να απορροφούνται ευκολότερα από τις επιχειρήσεις.