Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Το μήνυμα της πενταμερούς, η Λιβύη και η άσκηση «Καταιγίδα»

12.05.2020 | 06:49 Eνσωμάτωση

Ισχυρό μήνυμα έστειλε χθες στην Τουρκία η πενταμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου τον περασμένο Ιανουάριο διευρύνθηκε με την Γαλλία να προστίθεται στο σχήμα «3+1» και να ενισχύει το υπάρχον σχήμα, το οποίο επιχειρείται πλέον να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λεντριάν  και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σείχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ, με όλους να εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οι διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι μεθοδεύσεις για επιβολή τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο μέσω του τουρκολυβικού μνημονίου, η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, αλλά και ο ρόλος της γείτονος στην σύγκρουση της Λιβύης.

Η ισχυρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τις πέντε δυνάμεις συνεργασίας προκάλεσε την έντονη απάντηση της Άγκυρας και μάλιστα δια στόματος προέδρου.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο. Δεν θα αφήσουμε το έδαφος ελεύθερο σε καμία μοχθηρή δύναμη, ούτε στη FETΦ, ούτε στο ΡΚΚ, ούτε στα αρμενικά και τα ελληνικά λόμπι. Θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε όσους πιστεύουν ότι θα καταστρέψουν την οικονομία μας μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο τούρκος πρόεδρος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, φαίνεται πως προετοιμάζεται για βαθύτερη εμπλοκή στον λιβυκό εμφύλιο, στον οποίο στηρίζει το καθεστώς Σάρατζ.

«Αν οι (διπλωματικές) αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, στο κρεσέντο προκλητικότητας του τουρκικού Τύπου, συμπεριλήφθηκε και το δημοσίευμα ενός περιοδικού, το οποίο στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τέλος, πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα».

Χθες, μιλώντας στο MEGA, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, υποστήριξε ότι «η ακύρωση αυτής της άσκησης, σε πρώτη φάση δεν περνάει καλό μήνυμα». 

Υπενθυμίζεται, πώς η αναβολή της άσκησης, χρεώθηκε σε υγειονομικούς λόγους.