Οικονομία

Το «μεγάλο στοίχημα» για το λιανεμπόριο – Τι λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στο MEGA

11.05.2020 | 07:17 Eνσωμάτωση

Δεύτερος γύρος επιστροφής στην κανονικότητα από σήμερα (11/5)  με επανεκκίνηση στο λιανεμπόριο.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ – πρόεδρος ΠΟΕΣΕ, ο οποίος τόνισε πως το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου είναι θετικό βήμα για την επάνοδο της οικονομίας σε μια νέα κανονικότητα.

Στάθηκε ωστόσο στα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, μεταξύ των οποίων η  ρευστότητα και η στήριξη μέσα από προγράμματα για τις θέσεις εργασίας – αναφερόμενος ειδικά στην επιδότηση της εργασίας στις επιχειρήσεις που θα ανοίγουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως ήδη θα έπρεπε να έχουν ανοίξει τουλάχιστον τα καφέ, τα οποία θα λειτουργούσαν με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο.

Μάλιστα αν είχε γίνει αυτό, συμπλήρωσε, ο κόσμος δεν θα μαζευόταν άναρχα σε πλατείες και παραλίες και θα υπήρχε καλύτερη διαχείριση του προβλήματος με τον κορωνοϊό.

Επιφυλακτικός ο κ. Καββαθάς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα τραπεζικά δάνεια, και κατά πόσο θα μπορέσουν να στηρίξουν τη ρευστότητα στην αγορά. Όπως είπε, ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων δεν μπορεί να πάρει ούτε επιστρεπτέα προκαταβολή ούτε δάνεια.

Από υγειονομικής άποψης, οι επιχειρήσεις είναι καθ'όλα έτοιμες να λειτουργήσουν από σήμερα με χρήση ατομικών μέσων προστασίας, ειδικές σημάνσεις και αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Συντάξεις – επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο μεταξύ, βήμα βήμα εξήγησε ο Ντίνος Σιωμόπουλος τις τελικές ημερομηνίες για τις πληρωμές των συντάξεων και ποια Ταμεία θα πληρωθούν με βάση τον ΑΜΚΑ. Οι πληρωμές θα γίνουν Παρασκευή 22/5, Δευτέρα 25/5, Τετάρτη 27/5, Παρασκευή 29/5.

Εξάλλου από τις 2 Ιουνίου οι επικουρικές αυξάνουν για περίπου 250.000 συνταξιούχους. 

Ενώ από σήμερα είναι διαθέσιμη η επιστρεπτέα προκαταβολή για περίπου 90.000  δικαιούχους.