Κόσμος

«Μουδιασμένη» χαλάρωση μέτρων στην Ευρώπη

11.05.2020 | 17:45 Eνσωμάτωση

Σταδιακή και μουδιασμένη είναι η επάνοδος στην κανονικότητα για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Η κίνηση στην Σανζ – Ελιζέ επέστρεψε μαζί με την πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία.

Από σήμερα οι Γάλλοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς να στέλνουν μήνυμα για την μετακίνηση τους, αν και θα πρέπει να φορούν μάσκα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας και στα καταστήματα.

Η χρήση μάσκας σε μετρό, τρένα και λεωφορεία είναι υποχρεωτική. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται στα 135 ευρώ.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν τη χαλάρωση αν και τις τελευταίες δυο ημέρες καταγράφηκε ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

Έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια, μπουτίκ, ανθοπωλεία και βιβλιοπωλεία.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν ξανά από σήμερα και θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Με φωτογραφίες γιατρών και νοσηλευτών που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού φωτίστηκε ο πύργος του Άιφελ.

Στην Ισπανία τέθηκε σε εφαρμογή η Φάση 1 της χαλάρωσης των μέτρων που επιτρέπει τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός των περιφερειών όπου κατοικούν. Η χαλάρωση δεν αφορά την πρωτεύουσα Μαδρίτη και την Βαρκελώνη.

Σε κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, θα ανοίξουν καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια με μειωμένη δυναμικότητα.

Στη Γερμανία εντείνεται η ανησυχία, καθώς οι αρχές καταγράφουν αύξηση των νέων κρουσμάτων λίγες μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης της καραντίνας και πλέον δεν αποκλείουν την επαναφορά των περιορισμών.

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι ο επιδημιολογικός δείκτης του κορωνοϊού έχει φθάσει στο 1,13, από 0,65 που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη. Οι Αρχές έχουν τονίσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1,0.