Κόσμος

Κορωνοϊός: Προσεκτική χαλάρωση σε Γαλλία και Ισπανία – Αύξηση κρουσμάτων σε Γερμανία

11.05.2020 | 13:36 Eνσωμάτωση

Σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προχωρούν από σήμερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με τις αρχές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται.

Στη Γαλλία άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα ενώ σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Στη Γερμανία από την άλλη, οι αρχές δεν αποκλείουν επαναφορά των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε μετά την αρχική χαλάρωση.

Η κίνηση στην Σανζ – Ελιζέ επέστρεψε μαζί με την πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία.

Από σήμερα οι Γάλλοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς να στέλνουν μήνυμα για την μετακίνησή τους, όμως όσοι εργάζονται στο Παρίσι θα πρέπει να υποδεικνύουν βεβαίωση του εργοδότη τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η χρήση μάσκας σε μετρό, τρένα και λεωφορεία είναι υποχρεωτική. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται στα 135 ευρώ.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν τη χαλάρωση αν και τις τελευταίες δυο ημέρες καταγράφηκε αλαφρά αύξηση των κρουσμάτων.

Άνοιξαν τα σχολεία, τα μικρά καταστήματα, οι αγορές. Κάποια από τα κομμωτήρια ξαναλειτούργησαν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μετά το σχεδόν δίμηνο λουκέτο.

Στην Ισπανία τέθηκε σε εφαρμογή η Φάση 1 της χαλάρωσης των μέτρων που επιτρέπει τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός των περιφερειών όπου κατοικούν. Η χαλάρωση δεν αφορά την πρωτεύουσα Μαδρίτη και την Βαρκελώνη.

Σε κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, θα ανοίξουν καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια με μειωμένη δυναμικότητα.

Στη Γερμανία, οι αρχές καταγράφουν αύξηση των νέων κρουσμάτων λίγες μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης της καραντίνας και πλέον δεν αποκλείουν την επαναφορά των περιορισμών.