Υγεία

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» κινδύνου για τη χρήση κλιματιστικών

11.05.2020 | 14:21 Eνσωμάτωση

Οι αυξημένες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση των κλιματιστικών αναπόφευκτη.

Τα κλιματιστικά θα μπορούσαν όμως υπό προϋποθέσεις να μεταφέρουν αερογενώς τον κορωνοϊό, εφόσον υπάρχει ασθενής στον ίδιο χώρο με εμάς.

Γι’ αυτό, σε ό,τι αφορά τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, συνίσταται η αυξημένη παροχή νωπού αέρα και η πλήρης αποφυγή ανακυκλοφορίας του αέρα.

Αναφορικά με τα οικιακά air-condition, οι ειδικοί συστήνουν όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.

Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση τους, τον τρόπο και τη συχνότητα καθαρισμού υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τη ρεμδεσιβίρη, που ανέδειξαν όφελος στο χρόνο ανάρρωσης και νοσηλείας για τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, Αμερικανοί επιστήμονες κάνουν το επόμενο βήμα και δοκιμάζουν τη ρεμδεσιβίρη σε συνδυασμό με τον αντιφλεγμονώδη παράγοντα μπαρισιτινίμπη, καθώς κάποιοι ασθενείς με COVID-19 βιώνουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Η νέα αυτή κλινική μελέτη αναμένεται να διεξαχθεί σε 100 κέντρα παγκοσμίως με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και αποσκοπεί στην ένταξη περισσότερων από 1.000 νοσηλευόμενων ασθενών με μέτρια ή σοβαρή νόσο.