Ελλάδα

Βραχνάς τα χρέη για εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών

10.05.2020 | 20:07 Eνσωμάτωση

Με τα χρέη να τους πνίγουν και τα έξοδα να «τρέχουν» οι επιχειρηματίες της εστίασης, ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα εδώ και τώρα. Επιπλεον ζητούν να δοθεί από την κυβέρνηση ένα επίδομα επανεκκίνησης. Ωστόσο, το μέλλον είναι αβέβαιο και η ανεργία στον κλάδο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο»,δηλώνει στο μέγκα ένας από τους επιχειρηματίες.

Ο Άκης Πάσσαρης μετράει υποχρεώσεις… και δηλώνει απελπισμένος. Η επιχείρησή του ήταν δυο μήνες κλειστή, όμως τα έξοδα έτρεχαν κανονικά.

Ακόμη περιμένει πότε και υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.

Όπως αποκάλυψε στο μεγκα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματίες στην εστίαση, όμως, ζητούν περισσότερη στήριξη

Ακόμη και αυτή η πρόταση, φοβάται πως δεν είναι αρκετή. Υπολογίζει ότι όλο το καλοκαίρι θα εξυπηρετήσει μόνο το ένα τρίτο των πελατών που είχε πέρσι τέτοια εποχή, ενώ χρειάζεται τους διπλάσιους για να καλύψει τις οικονομικές τρύπες του διμήνου της καραντίνας.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό των επιχειρηματιών στην εστίαση, ο κλάδος συντηρεί, ειδικά το καλοκαίρι, περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα. Και ο φόβος είναι ότι δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους ούτε οι μισοί.