Οικονομία

Τα εργασιακά δεδομένα στην εποχή του κορωνοϊού

10.05.2020 | 07:37 Eνσωμάτωση

Η οικονομική ζωή του τόπου επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα με την επαναλειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων που για σχεδόν δύο μήνες είχαν… κατεβασμένα ρολά.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που επιστρέφουν στην δουλειά, ενώ κάποιοι θα παραμείνουν σε αναστολή είτε γιατί θα παραμείνει κλειστή η απασχόλησή τους είτε γιατί θα επιλεγούν από τον εργοδότη τους.

Τα… εργασιακά στην εποχή του κορωνοϊού ανέλυσε η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με την εργατολόγο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις ή και όσες επαναλειτουργούν μπορούν να παρατείνουν την αναστολή εργασίας στους εργαζομένους τους, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο εργαζομένων.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαθανασοπούλου, στη διάρκεια της αναστολής εργασίας δεν μπορεί να γίνει απόλυση, ενώ και για 45 μέρες μετά την αναστολή δεν μπορεί να απολυθεί ο εργαζόμενος.

Στο ίδιο διάστημα δεν επιτρέπεται και η αλλαγή του είδους της σύμβασης εργασίας.

Σχετικά με την εκ περιτροπή εργασίας, ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιο ποσοστό θα καλύπτεται ο πραγματικός μισθός από το κράτος, ενώ για το διάστημα που κάποιος δεν θα εργάζεται θα πρέπει να λάβει την αναλογία ειδικού σκοπού.