Οικονομία

«Χαλαρά» μνημόνια για τις χώρες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

09.05.2020 | 13:50 Eνσωμάτωση

Το Eurogroup συμφώνησε χθες (8/5) στα λεγόμενα «χαλαρά μνημόνια» ύψους 240 δισ. προκειμένου να στηριχτούν οι οικονομίες της ευρωζώνης που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Μπορεί να μην έχουν τους αυστηρούς κανόνες των κλασικών μνημονίων, ωστόσο ο ευρωπαϊκός νότος παραμένει επιφυλακτικός.

Μοναδικός όρος των νέων χαλαρών μνημονίων είναι τα κράτη-μέλη να ξοδέψουν τα χρήματα σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και μόνο. Ανάλογη θα είναι και η εποπτεία, όταν διαπιστωθεί ότι τα χρήματα ξοδευτήκαν στην υγεία, αυτή τελειώνει.

Τα μνημόνια αφορούν περίπου 10 χρόνια αποπληρωμής και οριακό επιτόκιο.

Θετική κρίνεται η απόφαση, καθώς θα δοθεί ρευστότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τα συστήματα υγείας, αλλά εξακολουθούν να είναι δάνεια που αυξάνουν το δημόσιο χρέος.

Σε συνέντευξή του, ο Ιταλός πρωθυπουργούς, Τζουζέπε Κόντε, παραμένει επιφυλακτικός για τη χρήση των χαλαρών δανείων. Εναπόκειται στο ιταλικό κοινοβούλιο να αποφασίσει αν θα τα ενεργοποιήσει.

Όλα αυτά γίνονται την ημέρα των 70 χρονών από τη διακήρυξη του Σουμάν και η Ευρώπη παραμένει διαιρεμένη όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, τι χρήματα θα δοθούν και σε τι μορφή για την ανάκαμψη της οικονομίας γενικά.

Αναμένεται πρόταση της Κομισιόν μέσα στο μήνα.