Ελλάδα

Τουρισμός και εστίαση κρατούν τα πρωτεία της ανεργίας

09.05.2020 | 21:29 Eνσωμάτωση

Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Τουρισμός και εστίαση κρατούν τα θλιβερά πρωτεία, ενώ εφιαλτικά είναι τα σενάρια και για τις αερομεταφορές.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία. Το τρίμηνο lockdown σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Τουρισμός, εστίαση, λιανικό εμπόριο και μεταφορές είναι οι κλάδοι που αναμένεται να βρεθούν ακόμη και στο χείλος του γκρεμού. 

Ήδη τα λουκέτα σε εστίαση και ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας, καθήλωσαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα, σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο, να έχουν ήδη χαθεί περίπου 103.000 θέσεις. 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα μπορούσαν να χαθούν ακόμα και 160.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της κρίσης, την ώρα που το χειρότερο σενάριο του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για μια τεράστια στρατιά νέων ανέργων που μπορεί να φθάσουν τους 707.000.

Το ΔΝΤ είχε χτυπήσει πρώτο το καμπανάκι για την ανεργία, με τις θέσεις που κινδυνεύουν να είναι περίπου 272.000.

Την ίδια ώρα που ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας γονατίζουν και οι φόβοι για ένα τεράστιο κύμα ανεργίας πυκνώνουν, ο πρωθυπουργός προτρέπει τους  ανέργους να στραφούν στο πρωτογενή τομέα.