Οικονομία

Το χρονοδιάγραμμα αιτήσεων και πληρωμών για επιχειρήσεις-εργαζομένους

09.05.2020 | 08:58 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Εκπρόσωπος Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας για το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων και των πληρωμών για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα, υπάρχουν δύο νέες πλατφόρμες, τέσσερις νέες ημερομηνίες, τρία προβλήματα και δύο διευκρινίσεις.

Ξεκινώντας από τις πλατφόρμες, ο κ. Χατζησαλάτας εξήγησε πως η πρώτη πλατφόρμα αφορά του εργαζομένους που δεν ήταν μέχρι τώρα στην Εργάνη και έχει καταληκτική ημερομηνία την 14η Μαΐου και η δεύτερη αφορά τις αιτήσεις για τα 800 ευρώ για τους καλλιτέχνες, οικοδόμους κλπ. Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται από 11-17 Μαΐου και οι πληρωμές θα γίνουν σε δύο κύματα, 13-14 και 18-19 Μαΐου.

Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες αφορούν τις αιτήσεις για τους μακροχρόνιους ανέργους που λήγουν στις 10/5, τους δικαιούχους voucher με καταληκτική ημερομηνία τις 15/5 και τις αιτήσεις των επιλέξιμων επιχειρήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ στις 20/5 γίνονται οι νέες αιτήσεις για τα επιδοτούμενα δάνεια.

Τα προβλήματα είναι τρία. Οι περίπου 97.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των 800 ευρώ, οι πληρωμές στο taxis, πολλές εκ των οποίων δε φαίνονται στο σύστημα και μπαίνουν προσαυξήσεις, ωστόσο αυτό θα λυθεί σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα. Ακόμα, όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτή δε θα δοθεί στις επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους.

Τέλος, ο κ. Χατζησαλάτας εξήγησε πως το επίδομα Α21 είναι για γονείς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση μέχρι να πάρουν το επίδομα και πως τα 533 ευρώ θα δοθούν, αλλά στο τέλος του μήνα οπότε και θα πληρωθούν αναλογικά με τις μέρες της αναστολής.