Κόσμος

Ρωσία: Ο κορωνοϊός αλλάζει τoυς φετινούς εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης»

09.05.2020 | 13:37 Eνσωμάτωση

Με εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις γιορτάστηκε σήμερα στη Μόσχα η «Ημέρα της Νίκης», που σηματοδοτεί τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας άρχισε να ισχύει από τις 23:01 το βράδυ της 8ης Μαΐου 1945, ώρα Βερολίνου. Στη Μόσχα όμως ήταν ήδη 01:01 γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η παραδοσιακή παρέλαση γίνονται στις 9 Μαΐου.

Για τη Ρωσία αλλά και για χώρες της πρώην ΕΣΣΔ πρόκειται για την ημέρα λήξης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως ονομάζεται εκεί.

Συνολικά οι χώρες αυτές έχασαν μεταξύ 26 και 27 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τον πόλεμο, ενώ οι πιο αποφασιστικές μάχες δόθηκαν στο ανατολικό μέτωπο.

Μια από τις πιο συμβολικές και ιστορικές στιγμές της περιόδου αυτής έχει αποτυπωθεί στη φωτογραφία που δείχνει τον στρατιώτη του Κόκκινου στρατού να ανεβάζει τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.

Φέτος κλείνουν 75 χρόνια από τη λήξη του πολέμου και η ρωσική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις που όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντί της εμβληματικής παρέλασης σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή στην οποία μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες χωρίς να έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα και η ισχύς των αυστηρών μέτρων περιορισμού παρατάθηκε έως τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του κορωνοϊού πλησιάζουν τις 200.000 και οι νεκροί τις 2.000.