Κόσμος

Λιτές οι εκδηλώσεις των 75 χρόνων από τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία

09.05.2020 | 21:47 Eνσωμάτωση

Λιτές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη συμμαχική νίκη εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άδεια ήταν η Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, όπου κάθε χρόνο η Ρωσία τιμά την Ημέρα της Νίκης με μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση.

Στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εκτελούν εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από το Κρεμλίνο. 

Φέτος, οι εορτασμοί για τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως ονομάζεται στη χώρα ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, έγιναν μόνο από αέρος.

Μόνο μια μικρή, συμβολική παρέλαση ακολούθησε την τελετή στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπολίτες του. Μόνο το περασμένο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν χθες τον ουρανό του Λονδίνου, πάνω από άδειους δρόμους.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά της, η βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε την μνήμη των θυμάτων του πολέμου και εμψύχωσε τους Βρετανούς που παλεύουν με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι, συνοδευόμενος μόνο από τη δήμαρχο και δυο πρώην προέδρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια βρέθηκαν στο Μνημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον όπου χαιρέτησαν λίγους εν ζωή βετεράνους.

Στο Βερολίνο, η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνια στο μνημείο των Θυμάτων του Πολέμου και της Δικτατορίας.