Καιρός

Καιρός: Ηλιοφάνεια και μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας

09.05.2020 | 14:09 Eνσωμάτωση

Ανεβαίνει καθημερινά η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα και από βδομάδα θα επικρατήσουν καλοκαιρινές συνθήκες, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή η καλοκαιρία θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Μεγάλα θα είναι τα διαστήματα ηλιοφάνειας, όμως από τα δυτικά περιμένουμε ένα πέρασμα από αραιής συννεφιά που θα επηρεάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τις περισσότερες περιοχές.

Κατά διαστήματα θα πυκνώνουν οι νεφώσεις αυτές και το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ορεινά, κυρίως της Ηπείρου και της Μακεδονίας, πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι σε άνοδο, θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 25-27 βαθμούς, 29 στα ανατολικά ηπειρωτικά, τοπικά ίσως αγγίξει και τους 30 στο θεσσαλικό κάμπο και στην ανατολική Στερεά.

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε και στο Αιγαίο, με 25-27 βαθμούς τις μέγιστες τιμές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν σε νότιες διευθύνσεις και γενικά σε ήπιες εντάσεις. Στο Ιόνιο 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο σε παρόμοιες εντάσεις, 3-4 τοπικά στα νότια 5 και μόνο στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα πνέουν σε δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Η θερμοκρασία από 15-27, με νοτιάδες τις γύρω θαλάσσιες περιοχές 3-4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα τοπικές μπόρες στα γύρω ορεινά και πιθανόν να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά και μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία από 14-25, νότιοι άνεμοι στο Θερμαϊκό στα 2-3 μποφόρ.

Στην εξέλιξη του καιρού, την Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι στα πελάγη σε νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν λίγο, στο Αιγαίο 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο 5-7 μποφόρ. Προβλέπεται και μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όμως το χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, που σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, την Τρίτη περιμένουμε ηλιοφάνεια και τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι νοτιάδες 5-7 μποφόρ, μέχρι το βράδυ θα υποχωρήσουν και θα στραφούν σε βόρειες διευθύνσεις, ενώ και πάλι θα έχουμε και σκόνη από την Αφρική κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου, άκρως καλοκαιρινές τιμές.