Κόσμος

Η μάχη συγκροτήματος στη φίμωση Ερτνογάν – Τρεις οι νεκροί απεργοί πείνας

09.05.2020 | 21:53 Eνσωμάτωση

Τρίτος απεργός πείνας πέθανε μέσα σε ένα μήνα στην Τουρκία. Πρόκειται για ακόμα ένα μέλος του αριστερού συγκροτήματος Γιορούμ, που κατηγορήθηκε για τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική αστυνομία άρπαξε το φέρετρο από τους συγγενείς ώστε να μην εξελιχθεί η κηδεία σε διαδήλωση.

Να παύσουν οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος τους για τρομοκρατία, και να επαναλάβουν ελεύθερα τις συναυλίες τους, ζητούσαν μέλη του αριστερού συγκροτήματος Group Yorum που έκαναν απεργία πείνας. Πρώτη έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ που άντεξε 288 ημέρες. 

Αυτή την εβδομάδα, ο μπασίστας Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, έχοντας συμπληρώσει 323 ημέρες, δήλωσε ότι διακόπτει την απεργία πείνας γιατί οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν τελικά να δώσουν άδεια στο συγκρότημα για συναυλία στην Κωνσταντινούπολη.

Έχοντας γίνει η σκιά του εαυτού του, ο Γκιοκτσέκ υπέκυψε προχθές στην εντατική. Καθώς συγγενείς και ομοϊδεάτες ετοιμάζονταν να τον κηδέψουν, η αστυνομία περικύκλωσε τη συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης και μέσα σε βροχή από δακρυγόνα άρπαξε το φέρετρο. 

Μετά από λίγες ώρες η σωρός μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, στην Καισάρεια, αλλά και εκεί παρακρατικοί μπλόκαραν δρόμους επιχειρώντας να εμποδίσουν τον ενταφιασμό.