Ελλάδα

Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω ανησυχιών

09.05.2020 | 21:14 Eνσωμάτωση

Στις 08.00 το πρωί της Δευτέρας, θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, οι οποίοι λίγες μέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις θα μπουν ξανά στις τάξεις, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί στους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ τα μέτρα στα σχολεία είναι αυστηρά με τάξεις οι οποίες δε θα ξεπερνούν τους 15 μαθητές.

Για τις πρώτες μέρες και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους σκέφτονται αρκετοί μαθητές της τρίτης λυκείου να επιστρέψουν στα θρανία, θεωρώντας όμως πως και αυτό είναι ρίσκο. Άλλωστε και σε κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο πριν από τις πανελλαδικές, οι τάξεις της τρίτης λυκείου έμεναν σχεδόν άδειες για να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι των πανεπιστημίων με διάβασμα στο σπίτι.

Με μια απλή δήλωση γονέα, για ευπαθή άτομα στην οικογένεια, οι μαθητές θα μπορούν να λείψουν από το σχολείο και να παρακολουθούν σε απευθείας σύνδεση το μάθημα που θα γίνεται στην τάξη. 

Έντονες αντιδράσεις στην ΟΛΜΕ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόσφατη τροπολογία για να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε περιστατικά όπου μαθητές θα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, αμέσως θα ενημερώνεται η ιατρική υπηρεσία από υπεύθυνο διαχείρισης, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Το παιδί απομακρύνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας από τον χώρο και υποβάλλεται σε τεστ κορωνοϊού.

Αν βγει θετικό μπορεί να επιστρέψει στην τάξη τουλάχιστον μετά από 13 ημέρες, και εφόσον έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα. Το σχολείο δεν κλείνει, ωστόσο γίνεται απολύμανση, ιχνηλάτηση επαφών και μόνο οι συμμαθητές του τμήματος θα χρειαστεί να απομακρυνθούν για 10 ημέρες, εφόσον δεν παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.