Πολιτισμός

Λ. Μενδώνη στο MEGA: «Η πρόνοια της κυβέρνησης προηγήθηκε των κινητοποιήσεων»

08.05.2020 | 10:07 Eνσωμάτωση

Στα μέτρα ενίσχυσης για χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό που μαστίζονται από την κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. 

Μιλώντας στην εκπομπή «ΜEGA Mag» υπολόγισε σε περιπου 100.000 τον αριθμό των εργαζομένων στον πολιτισμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγραφής.

Υπογράμμισε πως τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες δεν ήρθαν ως συνέπεια των κινητοποιήσεων, αλλά υπήρχε ήδη σχετική προεργασία και αποφάσεις από τον Μάρτιο.

«Η πρόνοια της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού προηγήθηκε των κινητοποιήσεων» είπε η κ. Μενδώνη.

«Στον πολιτισμό ακολουθήθηκαν ακριβώς οι ίδιοι χρόνοι που ακολουθήθηκαν σε όλους τους τομείς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», είπε.

Αναφέρθηκε στο επίδομα των 800 ευρώ και στο αναπτυξιακό πακέτο μέτρων της τάξεως των 15 εκατομμυρίων, το οποίο ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου.

Ενώ συμπλήρωσε πως στο χώρο του πολιτισμού υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία εργασιακών σχέσεων, που εμπόδισε από την πρώτη στιγμή να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα μέτρα στήριξης.

«Υπάρχουν πολλοί «αόρατοι» εργαζόμενοι που δεν φαίνονται πουθενά αλλά και πολλές διαφορετικές συμβάσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα από συζητήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων παρουσιάσαμε χθες και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Τα 800 ευρώ έχουν πάρει ήδη περίπου 45.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στο τέλος Μαϊου θα γνωρίζουμε πόσοι έλαβαν συνολικά την ενίσχυση.

Για τις παραστάσεις, συναυλίες, τα αρχαιολογικά θεάματα και τα μουσεία τόνισε πως όσο χαλαρώνει η επιδημιολογική καμπύλη θα χαλαρώνουν και τα σχετικά μέτρα.

Από τις 15 Ιουλίου και μετά οι χώροι αυτοί θα μπορούν να έχουν μια πληρότητα της τάξης του 40%. Ανάμεσα σε αυτούς και η Επίδαυρος.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 08/05/2020