Πολιτισμός

Αντιδρούν οι καλλιτέχνες στις κυβερνητικές εξαγγελίες – Ο πολιτισμός «στο απόσπασμα»

08.05.2020 | 20:15 Eνσωμάτωση

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της κυβέρνησης με τους ανθρώπους του πολιτισμού, καθώς παρά τις χθεσινές εξαγγελίες, γνωστοί καλλιτέχνες επιμένουν ότι ο χώρος εγκαταλείπεται στη μοίρα του και απειλείται με διάλυση.

Από το υπουργείο πολιτισμού διευκρινίστηκε ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, οι καλλιτέχνες ωστόσο ζητούν επιδότηση των οργανισμών δικαιωμάτων για να μην καταρρεύσει ο κόσμος της δημιουργίας.

Δεν ικανοποιούνται οι καλλιτέχνες με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξηγώντας οι περισσότεροι συνάδελφοί τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Πρωτοκλασάτα ονόματα όπως η Δήμητρα Γαλάνη, στρέφουν ευθέως τα πυρά τους κατά της υπουργού. 

Δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ είναι όσοι καλλιτέχνες είχαν συμβάσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως και 20 Μαρτίου, οι οποίες έληξαν πρόωρα.

Επίσης, όσοι απασχοληθήκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες  από 15 Μαρτίου έως και 20 Απριλίου και συμπλήρωσαν μέχρι το 30% των ωρών εργασίας.

Στο επίδομα μπορούν να ενταχθούν όσοι έκαναν από 1η Ιουνίου 2019 έως 1η Μαρτίου 2020 είτε έως 6 μεροκάματα τον μήνα, είτε 50 μεροκάματα συνολικά. Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ηθοποιοί και ερμηνευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον αριθμό των θεατών που θα επιτρέπονται σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους. 

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν και πολιτική αντιπαράθεση. 

Θέμα πνευματικών δικαιωμάτων θέτουν εκ νέου οι καλλιτέχνες, διαμαρτυρόμενοι έντονη προς την κυβέρνηση που όπως λένε δεν έχει λάβει ακόμα μέτρα.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού εκφράζουν την πικρία τους και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 08/05/2020