Οικονομία

Ύφεση και ανεργία φέρνει ο κορωνοϊός

07.05.2020 | 17:59 Eνσωμάτωση

Το τρίμηνο lockdown σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να ωθήσει την ανεργία σε κόκκινη γραμμή.

Τουρισμός, εστίαση, μεταφορές είναι οι κλάδοι που αναμένεται να βρεθούν ακόμη και στο χείλος του γκρεμού.

Οι άδειες καρέκλες αντιπροσωπεύουν και μια χαμένη θέση εργασίας. Ήδη στην εστίαση τα λουκέτα λόγω της πανδημίας, καθήλωσαν τις προσλήψεις με αποτέλεσμα, σε σχέση με πέρυσι το Μάρτιο, να έχουν ήδη χαθεί περί τις 28.000 θέσεις. 

«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις του Διεθνή Οργανισμού Αερομεταφορών, για τους περίπου 475.000 εργαζόμενων του κλάδου. Όπως προβλέπεται το 2020 οι μισοί στην Ελλάδα, θα μείνουν άνεργοι.

Μόνο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση, καθώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χαθούν ακόμα και 160.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της κρίσης.

Πιο αισιόδοξες οι προβλέψεις της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για 121.000 απολύσεις, ενώ ο ΣΕΒ προβλέπει ρεκόρ δεκαετίας στην ανεργία.

Στην αγορά πάντως, ήδη αρκετοί λένε ανοιχτά ότι σκέφτονται να μην σηκώσουν ποτέ ξανά ρολά.

Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με τις προβλέψεις να είναι ζοφερές καθώς η Ε.Ε. προβλέπει απώλεια 70% των εσόδων.