Ελλάδα

Τι λένε οι δήμαρχοι Κιλκίς και Έδεσσας για τις διαμαρτυρίες κατοίκων για την εγκατάσταση προσφύγων

07.05.2020 | 06:57 Eνσωμάτωση

To θέμα της διαμαρτυρίας κατοίκων έξω από ξενοδοχειακές μονάδες στις Μουριές Κιλκίς αλλά και στην Παναγίτσα Έδεσσας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

O δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε πως η άφιξη νέων μεταναστών στην ξενοδοχειακή μονάδα έγινε την Δευτέρα 4 Μαϊου «εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μηταράκης επικοινώνησε μαζί μου στις 12.10 της Δευτέρας δηλαδή περίπου 3,5 ώρες πριν την άφιξη τους στο ξενοδοχειο. Όμως, οι ανησυχίες της κοινωνίας αλλά και της δημοτικής αρχής είναι και εύλογες και δικαιολογημένες διότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Πρόκειται για 280 μετανάστες από το Αφγανιστάν και Ιράν από ευάλωτες ομάδες οικογένειες με ανήλικα παιδιά και η έλευση τους γίνεται για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, η αποσυμφόρηση των νησιών δεν πρέπει να σημάνει την συμφόρηση άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Και έκανε λόγο για την ανάγκη ισοκατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο τοπικός πληθυσμός των Μουριών είναι μικρός και δεν αντέχει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου σχολίασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον οικισμό Παναγίτσα της Έδεσσας λόγω της μεταφοράς μεταναστών σε δομή της περιοχής.

Όπως είπε η κεντρική Μακεδονία είναι η πλέον κορεσμένη αλλά και η πλέον φιλόξενη περιοχή της Ελλάδας. Υπογράμμισε πως αυτήν τη στιγμή ο δήμος Έδεσσας καλύπτει το 1% σε αναλογία φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ενώ για την Παναγίτσα υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα «προσφυγικό χωριό, χωρίς καθόλου στοιχεία ρατσισμού» και η διαμαρτυρία δεν έγινε έξω από το ξενοδοχείο φιλοξενίας, αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακριά. «Δεν μίλησα με τον κ. Μηταράκη και θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας διάλογος», είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Απόστολος Βεϊζης, γιατρός, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» μίλησε για την δύσκολη εικόνα που επικρατεί στα νησιά και σημείωσε πως πάνω από 37.000 άτομα παραμένουν στα νησιά, ενώ περίπου 3.000 άτομα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη από τα νησιά στην ενδοχώρα. Η κατάσταση στα κέντρα παραμένει δύσκολη.

.