Ελλάδα

Συνωστισμός και νέα υπαίθρια πάρτι – Προβληματισμός στην κυβέρνηση

07.05.2020 | 16:54 Eνσωμάτωση

Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τις συστάσεις των αστυνομικών να διαδέχονται τις αποδοκιμασίες των νεαρών συγκεντρωμένων για ώρες.

Στο Φλοίσβο με τον κόσμο να συνωστίζεται έξω από καταστήματα αλλά και σε όλο το μήκος της μαρίνας. Στον Λυκαβηττό με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την πλατεία του Βαρνάβα στο Παγκράτι, μπροστά κι απέναντι από τα μπαρ της περιοχής, την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αλλά και στην Ακρόπολη ένα 24ωρο πριν από την τελευταία υπερπανσέληνο του 2020. Με τους περισσότερους χωρίς μάσκες, να παραμένουν στο σημείο για ώρες.  

Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός, οι γιατροί συνεχίζουν να προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει ο συνωστισμός και μάλιστα χωρίς τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και στην κεντρική πολιτική σκηνή τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις διαδέχονται οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα.

Λίγες ώρες μετά από αυτές τις εικόνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, βρέθηκε στο Παγκράτι και συζήτησε με κατοίκους της περιοχής και καταστηματάρχες.

Στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή οι συγκεντρωμένοι ξενύχτησαν με επικεφαλής ηγετικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν το βράδυ στην πλατεία ζητούσαν για ώρες από τον κόσμο να διαλυθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το κρυφτό ανάμεσα στους αστυνομικούς που απέκλεισαν την πλατεία και τους συγκεντρωμένους που κρατούσαν μπύρες και ποτά, κράτησε μέχρι τις 02.00 τη νύχτα.

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι διαστάσεις του κινδύνου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζει ότι αν σε μια τέτοια συγκέντρωση ατόμων, υπάρχει ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα.

Στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία.

Τα περιστατικά συναθροίσεων προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, που διατυμπανίζει ότι δεν θα επιτρέψει να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.

Η κατάσταση αξιολογείται μέρα με τη μέρα και εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές όπου καταγράφονται εικόνες συνωστισμού.