Ελλάδα

Πανελλαδική διαμαρτυρία εργαζομένων του πολιτισμού – Ζητούν στήριξη του κλάδου

07.05.2020 | 13:25 Eνσωμάτωση

Εδώ και λίγη ώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα καλλιτέχνες διαμαρτύρονται ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης του Πολιτισμού.

Στην πλατεία Συντάγματος πολλοί είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν. Με σημάδια στο δρόμο, γάντια και μάσκες, ζητούν την καθολική στήριξη των ανθρώπων του θεάματος ειδικά αυτών που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Με αυτή την καλοκαιρινή σεζόν που έρχεται λόγω κορωνοϊού, ζητούν την μερόληψη του κράτους και λένε πως η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα και πρέπει να στηριχθεί.

Στη Θεσσαλονίκη, τραγουδιστές και μουσική προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Λευκού Πύργου. Με κορδέλες της αστυνομίας φιμώθηκαν οι καλλιτέχνες φορώντας και τις μάσκες τους. Ο συμβολισμός είναι διπλός, αφενός ο αποκλεισμός λόγω κορωνοϊού και αφετέρου το ότι παραμένουν δεμένοι και ενωμένοι μεταξύ τους προσφέροντας ακόμα και αυτές τις ώρες τη δική τους νότα, τη δική τους συμμετοχή στον κόσμο που παρέμεινε αποκλεισμένος.

Στην Πάτρα, η διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου άνθρωποι του πολιτισμού ζητούν στήριξη προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα όλο το χρονικό διάστημα που δε θα γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίτση, είναι ο πλέον πληττόμενος κλάδος και ζητούν ένα επίδομα για να επιβιώσουν.