Πολιτική

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης στο MEGA

07.05.2020 | 10:03 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή  «ΜEGA Mag» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Σχολιάζοντας αρχικά την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα, τόνισε πως γενικά δείχνει ένα «κακό προφίλ» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα στο 9,7% αλλά και η Ιταλία στο 9,5%, η Ισπανία στο 9,4%, η Γαλλία στο 8,5%.

Όπως επισήμανε, αυτό δείχνει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που έχει συντελεστεί στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό. Επίσης την ανάγκη να αντιδράσουμε με αποφασιστικό τρόπο απέναντι σε αυτές τις οικονομικές συνέπειες.

Υπογράμμισε πως ο παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο και φέρνει τις εκτιμήσεις για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα, είναι το μεγάλο ποσοστό στο οποίο συμμετέχει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της χώρας.

Έτσι, «παρόλο που δεν έχουμε πληγεί υγειονομικά όπως άλλες χώρες, οι οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών, επισήμανε πως αναμένεται νέα απόφαση της Κομισιόν με την οποία θα παρατείνεται το κλείσιμο των συνόρων προς τις τρίτες χώρες μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα επισήμανε πως γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και συζητήσεις για να ανοίξει με ασφάλεια ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα.

Επίσης ανέφερε πως σε επίπεδο ΕΕ και Κομισιόν δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του τρόπου της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, ενώ συνεχίζονται οι διαφορές αντίληψης Βορρά-Νότου για το θέμα.

Το βασικό θέμα είναι αν θα δοθούν «δάνεια ή επιχορηγήσεις» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.