Υγεία

Κρούσμα παιδιού με Kawasaki στο Ιπποκράτειο – Ποιοι δικαιούνται δωρεάν τεστ για κορωνοϊό

07.05.2020 | 14:01 Eνσωμάτωση

Κρούσμα συνδρόμου Kawasaki σε παιδί που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διέγνωσαν οι γιατροί. Τα βλέμματα στράφηκαν εκεί καθώς σε κάποιες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετάνια, η Ισπανία και οι ΗΠΑ υπήρξαν πολλά περιστατικά όπου το σύνδρομο εμφανίστηκε σε παιδιά που νόσησαν από Covid.

Οι θεράποντες γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο προϋπήρχε στη χώρα μας όσο και διεθνώς του κορωνοϊού. Εξάλλου, το παιδί που νοσηλεύεται δεν είναι κρούσμα κορωνοϊού.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι γιατροί και οι ειδικοί παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι σε παιδιά με κορωνοϊό υπάρχει ένα σύνδρομο που μοιάζει με Kawasaki.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό δεν ξεπερνούν το 2-4% του συνόλου, ενώ αυτά που νοσούν βαριά είναι κυριολεκτικά ελάχιστα.

Στον Ευαγγελισμό, θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες μια νοσηλεύτρια, ωστόσο σήμερα βρέθηκε αρνητική. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ψευδώς τεστ κορωνοϊού. Αυτό που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι ότι το τεστ ανίχνευσε κομμάτια του νεκρού πλέον ιού. Δεν είναι τυχαίο πως και οι 30 συνάδελφοί της οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον απομόνωση προληπτικά για διάστημα 7 ημερών.

Επίσης, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όσοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε τεστ εφόσον προϋπάρχει σχετική διάγνωση από τον θεράποντα γιατρό ή τον ΕΟΔΥ.