Οικονομία

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι δεν το έλαβαν και γιατί

07.05.2020 | 07:38 Eνσωμάτωση

Τους λόγους που κάποιοι δεν έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ από το κράτος εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ντίνος Σιωμόπουλος. 

Όπως σημείωσε, λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος της διαδικασίας αποφεύχθηκαν τα πολλά προβλήματα, ωστόσο κάποιοι περίμεναν χρήματα χωρίς να είναι μέσα στους δικαιούχους. 

Ειδικότερα, καταχωρήθηκαν στο σύστημα του υπουργείου Εργασίας αιτήσεις από Ανώνυμες Εταιρείες που εξαιρούνταν, από εταιρείες που απασχολούσαν πάνω από 20 εργαζόμενους, από εταιρείες που είχαν ΚΑΔ εκτός των πληττώμενων, επιχειρήσεις που δεν είχαν έσοδα το 2018 ή δεν είχαν προβεί στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και επιχειρήσεις που ήταν σε αδράνεια. 

Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις η καταβολή των 800 ευρώ δεν κατέστη δυνατή λόγω λανθασμένου ΙΒΑΝ, με τα στελέχη της κυβέρνησης να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθώσεις. 

Από την πλευρά της η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου, η οποία φιλοξενήθηκε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφέρθηκε στο ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού που μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων. 

Η κυρία Παπαθανασοπούλου υπογράμμισε ότι θα μπορεί να γίνει χρήση της μέχρι τις 10/5 ή μεταγενέστερα αν παραταθεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων (παιδικοί σταθμοί, δημοτικά). 

Επίσης, αναφέρθηκε στις αναστολές και τις ανακλήσεις αναστολών από τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει διαχωρισμός σε οριστική ανάκληση ή προσωρινή, με την τελευταία να μην μπορεί να ξεπεράσει τις 30 ημέρες. 

Στην περίπτωση της οριστικής ανάκλησης, θα πρέπει το χρονικό διάστημα της αναστολής να ξεπερνά τις 15 ημέρες, ενώ η κυρία Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ. 

Τέλος, η εργατολόγος συμπλήρωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καμία οδηγία για το πότε θα καταβληθεί το μέρος του δώρου Πάσχα από το Δημόσιο.