Πολιτισμός

Διαμαρτυρία των ανθρώπων της τέχνης – Τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών μετά ταις αντιδράσεις

07.05.2020 | 20:19 Eνσωμάτωση

Τη φωνή τους με το μοναδικό τρόπο που εκείνοι ξέρουν, ύψωσαν την Πέμπτη οι άνθρωποι του πολιτισμού, ζητώντας να στηριχθούν μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιουργεί για τον κλάδο τους η πανδημία.

Το μέτωπο στήριξης των καλλιτεχνών, πάντως, και οι αντιδράσεις που επί ημέρες εκδηλώνονται, οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη ενίσχυσης των ανθρώπων της τέχνης, όπως και το χρονοδιάγραμμα που θα ανοίξουν πολιτιστικοί χώροι, μουσεία και θερινοί κινηματογράφοι.

Με φωνή αγωνίας και καλλιτεχνικά πανό στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες άνθρωποι από όλους τους χώρους του πολιτισμού, του θεάματος – ακροάματος ζήτησαν να στηριχθεί ο κλάδος για την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τηρήσουν το πνεύμα ατομικής ευθύνης και στο οδόστρωμα υπήρχαν σημάδια για να υποδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε μια καλλιτεχνική παράσταση στο δρόμο.

Ζήτησαν να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο στα μέτρα στήριξης ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι , μιας και η αρχική ρύθμιση της κυβέρνησης κάλυπτε όσους διαθέτουν ενεργή σύμβαση εργασίας, δηλαδή το 10% του κλάδου.

Με 3 μήνες ήδη χωρίς δουλειά και όπως φαίνεται ένα δύσκολο καλοκαίρι να έρχεται, καλλιτέχνες ζητούν την βοήθεια του κράτους.

Σε ίδιο κλίμα και η Θεσσαλονίκη. Αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν στην διαδήλωση με τα μουσικά τους όργανα και δέθηκαν με απαγορευτικές κορδέλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πολιτιστικό καλοκαίρι είναι συντηρητικός.

Την ίδια ώρα, η υπουργός έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένη όταν ρωτήθηκε για τις αιχμηρές δηλώσεις του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου ως προς την αντιμετώπιση των ανθρώπων της τέχνης από την κυβέρνηση. 

Μετά το μπαράζ των αντιδράσεων η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται αναδρομικά για όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού ενώ ιδρύεται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών.