Οικονομία

Το νέο τοπίο της οικονομίας: Επιδόματα, υποχρεώσεις και ανεργία – ρεκόρ

06.05.2020 | 07:32 Eνσωμάτωση

Οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ για τους 160.000 νέους δικαιούχους (καλλιτέχνες, οικοδόμους, αποκλειστικές κλπ) ξεκινάνε στις 11/5 και λήγουν στις 17/5. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα supportemployess και η πληρωμή θα γίνει από 13-14 Μαΐου και 18-19 Μαΐου.

Η έκτακτη ενίσχυση για το Μάιο θα φτάσει τα 534 ευρώ. Χωρίς ενίσχυση μένουν οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που θα βρεθούν εκτός ΚΑΔ με νέες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Σε αναστολή μπορεί να βρεθεί το 60% των εργαζομένων που είναι ήδη σε αναστολή

Ημερομηνία σταθμός για τα επιδόματα και τις αναστολές είναι η 31η Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Οι εισφορές του Μαΐου θα πάνε σε αναστολή, αλλά όχι σε έκπτωση.

Η ανάκληση των αναστολών ισχύει για το 40% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε αναστολή, ενώ οι αιτήσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων θα γίνουν τέλος Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου λήγουν οι νέες αιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ λήγει και η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο επικεφαλής του τμήματος Φορολογίας στη Grant Thornton, Σωτήρης Γιούσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσιο, τα πράγματα είναι δύσκολα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, καθώς πολλές είναι αυτές που δεν μπορούν πλέον να απολαύσουν τα προνόμια που είχαν έως τώρα, καθώς δε θεωρούνται πλέον πληττόμενες. Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις ζορίζονται οικονομικά, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτή στηρίζει πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα πάρουν περίπου 2000 ευρώ. Ωστόσο, για να την πάρουν πρέπει να κρατήσουν τους εργαζομένους μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις αναστολές, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ή πρόκειται να ανοίξουν δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να συνεχίσουν τις αναστολές.

«Θα πρέπει να φυλαχθούν κάποια χρήματα που θα επιδοτήσουν την ανάπτυξη και όχι την απλή επιδότηση», υποστήριξε ο κ. Γιούσιος.