Ελλάδα

Κορωνοϊός: 147 νεκροί στην Ελλάδα – Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό» – «Καλπάζουν» οι παραβάσεις

06.05.2020 | 16:54 Eνσωμάτωση

Τα 147 έφτασαν τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τον θάνατο ηλικιωμένης με υποκείμενο νόσημα στο νοσοκομείο Σωτηρία. Στον Ευαγγελισμό συναγερμός σήμανε όταν εντοπίστηκε σε ελέγχους που έγιναν ασυμπτωματική εργαζόμενη και τώρα ιχνηλατούνται οι επαφές της. Παράλληλα δεκάδες ελέγχους πραγματοποίησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ χωρίς να εντοπίσουν κάποιον να νοσεί από τον κορωνοϊό. Από την άλλη στην κοινωνία φαίνεται πως οι πολίτες έχουν ξεχάσει τον κορωνοϊό όπως δείχνει ο συνωστισμός στις τράπεζες αλλά και τα πολλά πρόστιμα που έχουν πέσει βροχή.

Τρίτη μέρα εκτός καραντίνας με συνωστισμό και ουρές, κίνηση στους δρόμους. Για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 66 παραβάσεις. Για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 91 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια.

Μόλις τρείς ημέρες μετά την άρση της καραντίνας η εικόνα θυμίζει εποχές προ κορωνοϊού με συνωστισμό παντού.

Η λίστα του θανάτου από τον κορονοϊό στη χώρα μας μακραίνει και άλλο. Μία γυναίκα 89 ετών, με υποκείμενο νόσημα, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ήταν το 147ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Νωρίς το πρωί συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Νοσηλεύτρια προϊσταμένη σε τμήμα κορωνοϊού βρέθηκε θετική και ιχνηλατούνται οι επαφές της. Η ίδια δεν παρουσίαζε συμπτώματα. Σε ιχνηλάτηση είναι και 150 γιατροί μετά από επαφές με ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τα στοιχεία δείχνουν αλματώδη αύξηση των παραβάσεων. Χθες Τρίτη επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ σε 66 άτομα που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ή δεν φορούσαν μάσκα, από μόλις 34 την Δευτέρα.

Τεράστια αύξηση και στις παράνομες μετακινήσεις από νομό σε νομό, με 90 πρόστιμα χθες, από 31 την Δευτέρα, για μη χρήση μάσκας – τήρηση αποστάσεων και για μετακίνηση εκτός νομού.

Εστιατόρια και καφετέριες θα δουν τα τραπέζια τους να πολλαπλασιάζονται στους εξωτερικούς χώρους, πάντα με αποστάσεις.

Σε συνεννόηση με τους δήμους, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να καταλάβουν περισσότερα τετραγωνικά σε πεζοδρόμια και γενικώς ελεύθερους χώρους.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν, που βλέπει 150.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους και ιστορική ύφεση 9,7%.

Με το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε 90.000 επιχειρήσεις, θα παλέψει η αγορά να μείνει όρθια.

Μετ’ εμποδίων θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων με την ΟΛΜΕ να αρχίζει κινητοποιήσεις με τρίωρη στάση εργασίας επειδή δεν γίνεται ιατρικός έλεγχος σε όλους τους εκπαιδευτικούς που καλούνται με οδηγία του υπουργείου να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που έχουν πιάσει δουλειά είχαν τα πρώτα ευχάριστα αποτελέσματα καθώς στους ελέγχους τους δεν εντόπισαν ούτε ένα θετικό δείγμα κορωνοϊού.