Κόσμος

Ίση πρόσβαση δανεισμού για όλους: O Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς μιλά στο MEGA

06.05.2020 | 07:57 Eνσωμάτωση

Αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και τον Σαράντη Μιχαλόπουλο παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα της Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρέτον.

Ο κ. Μπρετόν αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ανέδειξε μεγάλες αντιφάσεις και αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε και επιδοτήσεις και δάνεια, διότι πρόκειται για συγκεκριμένη κρίση με τέτοιο μέγεθος» υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας ότι πολλές μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιδοτήσεις.

«Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα οι επιδοτήσεις. Αγωνίζονται γι’ αυτό και δεν είμαι μόνος σε αυτό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αποφασιστεί το μέγεθος του Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι πρέπει να ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε ποιο μέρος θα διατεθεί για επιδοτήσεις, για παράδειγμα για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ποιο για τα δάνεια» εξήγησε.

Σχολιάζοντας την στάση των Γερμανία και Ολλανδία, ο Τιερί Μπρέτον, έκανε λόγο πως καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά μόνος τις συνέπειες της κρίσης.

«Η Γερμανία δεν έχει τα χρήματα, πρέπει να δανειστεί. Το δίκαιο είναι να έχουμε όλη ίση πρόσβαση στην ικανότητα του δανεισμού. Να σας θυμίσω ότι χάρη στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά η Γερμανία πραγματοποιεί το 50% των εξαγωγών της, ενώ η Ολλανδία το 60%. Χωρίς εσωτερική αγορά, θα πεθάνει η βιομηχανία της» ανέφερε με νόημα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, το κοινό συμφέρον όλων είναι η διασφάλιση της επιβίωσης της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

«Δεν μπορεί να διατηρηθεί η εσωτερική αγορά εάν σώσουμε τις βιομηχανίες ενός ή δύο κρατών-μελών. Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, και για εμάς, αυτή η βάρκα είναι η Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.