Οικονομία

Επιβαρύνσεις για όσους δεν καλύψουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις

06.05.2020 | 20:31 Eνσωμάτωση

Με φορολογικές επιβαρύνσεις απειλούνται όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Το «πέναλτι» δεν είναι ευκαταφρόνητο, αφού για το μέρος του εισοδήματος που δεν καλύπτεται επιβάλλεται φόρος ύψους 22%.

Βήμα δεν κάνει πίσω το οικονομικό επιτελείο και ζητά από τους καταναλωτές να μαζέψουν ηλεκτρονικές αποδείξεις 30% του εισοδήματος τους την ώρα της κρίσης του κορωνοϊού και των δραματικών επιπτώσεων που έχει φέρει στην οικονομία και την κατανάλωση.

Την ώρα της οικονομικής ανασφάλειας οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ξοδέψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ ενώ το 2019 για το ίδιο εισόδημα 1.750 ευρώ. Αν δεν έχει την απαιτούμενη αξία των αποδείξεων επί της διαφοράς θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%. Αν για παράδειγμα του λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 220 ευρώ.

Στις αποδείξεις που μετρούν περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού με εξαίρεση πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου καθώς και δαπάνες για αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων.