Κόσμος

Ένας ιχθυοπώλης το πρώτο γνωστό κρούσμα στην Ευρώπη

06.05.2020 | 14:04 Eνσωμάτωση

Ένας ιχθυοπώλης από τη Γαλλία ίσως να είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι ο άνδρας νοσηλεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου προκαλεί ερωτήματα για το χρόνο που ο ιός κυκλοφορούσε στην Ουχάν πριν το Πεκίνο ενημερώσει επίσημα τη διεθνή κοινότητα για την έξαρση στα τέλη Ιανουαρίου.

Ήταν 27 Δεκεμβρίου όταν ο Αμιρούς Αμάρ επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο Μπομπινί, ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού. Ο 43χρονος άνδρας, που πάσχει από άσθμα και διαβήτη, είχε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Αφού διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού, νοσηλεύτηκε για δυο ημέρες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Τέσσερις μήνες μετά, κατά τον επανέλεγχο των παλαιότερων δειγμάτων ασθενών με πνευμονία, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

Το τελευταίο ταξίδι του άνδρα στο εξωτερικό ήταν το περασμένο καλοκαίρι στην Αλγερία, από όπου κατάγεται. Η σύζυγός του ωστόσο ανέφερε ότι εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ όπου έρχεται σε άμεση επαφή με ταξιδιώτες. Και εκείνη ανέφερε πως είχε βήχα την ίδια περίοδο.

Η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κάλεσαν όλες τις χώρες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει και άλλα ύποπτα κρούσματα.

Στο Παρίσι οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται επανέλεγχος του δείγματος για να διαπιστωθεί εάν ο Αμάρ έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους και εάν η περίπτωση του συνδέεται με την πανδημία που εμφανίστηκε στην Ευρώπη ένα μήνα μετά.