Υγεία

Δημόπουλος στο MEGA: Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβόλιο πιο σύντομα από ότι περιμέναμε

06.05.2020 | 17:54 Eνσωμάτωση

Αγώνας δρόμου για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού γίνεται με την αρωγή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το χρόνο που θα είναι διαθέσιμο στην αγορά. Τι ανέφερε για τις μεταλλάξεις.

Την τάση μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματα του από 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19, προερχόμενους από διάφορες χώρες.

Ο κύριος Δημόπουλος σχολίασε σχετικά στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο πως: «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με εναν ιό που παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλομορφία όσον αφορά τις κλινικές εκδηλώσεις, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ότι ενώ προσβάλει κατ' εξοχήν το αναπνευστικό φαίνεται ότι μπορεί να αφορά όλα τα όργανα.

Ενώ ακούγονται πολλά και αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τις μεταλάξεις του ιού και το κατά πόσο θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβολίου, φαίνεται ότι υπάρχουν εμβόλια που στοχεύουν σε περιοχές του ιού που είναι σχετικά σταθερές, επομένως κάποιες από τις πολλές μεταλλάξεις που γίνονται, μπορεί να μην επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβολίου»

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του ιού, υπογράμμισε ότι: «Αυτό που γνωρίζαμε ότι θα απαιτηθούν 12 και 18 μήνες, μπορεί να μην ισχύει ενδεχομένως να πετύχουμε τον στόχο αυτό σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας.Είναι πολύ πιθανό να μειώσουμε τους χρόνους και να έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο πιο σύντομα από αυτό που θα περιμέναμε»