Υγεία

«Τυφλά» κρούσματα κορωνοϊού αποκαλύπτουν οι έρευνες

05.05.2020 | 21:03 Eνσωμάτωση

Νέα δεδομένα για την εξάπλωση της πανδημίας θέτουν έρευνες λοιμωξιολόγων, που διαπιστώνουν ότι τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη υπήρξαν πολύ νωρίτερα απ' ότι επισήμως καταγράφεται. Ένα από αυτά εντοπίστηκε στη Γαλλία από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ο επανέλεγχος παλαιότερων περιστατικών πνευμονίας στη Γαλλία έκρυβε μια έκπληξη. Τουλάχιστον ένα από αυτά, στις 27 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αποδείχθηκε ότι ήταν κρούσμα του νέου κορωνοϊού, πιθανώς το κρούσμα 0, σχεδόν ένα μήνα πριν καταγραφεί επισήμως το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία. Ο ασθενής ανάρρωσε, η σύζυγός του δούλευε σε σουπερμάρκετ, μαζί με κινέζους μετανάστες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στις χώρες να ψάξουν σε αυτή την κατεύθυνση. Λίγες ώρες αργότερα, στη Σουηδία, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος είπε ότι πιθανώς υπήρχαν κρούσματά στη χώρα του από τον Νοέμβριο, σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Νέα στοιχεία για τη μελέτη του ιού έρχονται και από τη Γερμανία, μετά από τυχαία δειγματοληψία στην πόλη Χάινσμπεργκ που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Λοιμωξιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βόννης εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία ενδέχεται να είναι υπερδεκαπλάσιος των καταγεγραμμένων, δηλαδή να ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο, 800 χιλιάδες.

Αν λάβουμε ως βάση ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,37% στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι σήμερα 1,8 εκατομμύρια.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα στη γερμανική πόλη είναι ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.