Οικονομία

Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

05.05.2020 | 08:48 Eνσωμάτωση

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται η οικονομία και ο κλάδος του τουρισμού, που είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. 

Η δημοσιογράφος του in.gr Ελένη Στεργίου, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να στηρίξει την αγορά.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που δέχεται είναι η μείωση του ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι οποίες υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του 13%. Εξετάζεται η προσωρινή υπαγωγή τους στο 6%.

Ανάλογη παρέμβαση εξετάζεται και για τον συντελεστή εστίασης από το 13% στο 6%. Υπάρχει επίσης σκέψη για μείωση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

Στα δημοσιεύματα από το εξωτερικό σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Ελευθερία Νταβατζή. Μεταξύ αυτών, της γερμανικής Bild που αναφέρει ότι «οι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια τους θα είναι για εμάς ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί».

Ενδιαφέρον έχει το «ξεκλείδωμα» του ελληνικού τουρισμού και βεβαίως αυτό δεν εξαρτάται μόνο  από την Ελλάδα όπως είπε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Κώστας Ντελέζος. Οι Γερμανοί για παράδειγμα, θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να έρθουν με ασφάλεια.

Και ανέλυσε τους σημαντικούς «κρίκους» για την ασφάλεια, μεταξύ των οποίων τα ξενοδοχειακά καταλύματα, οι αερομεταφορές και οι «τουρ οπερέιτορς» που θα πρέπει όλοι να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.