Ελλάδα

Πιέσεις για άνοιγμα εστιατορίων και καφέ πριν την 1η Ιουνίου

05.05.2020 | 19:58 Eνσωμάτωση

Το σενάριο να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα ορισμένοι κλάδοι βρίσκεται στο τραπέζι, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, ωστόσο, φτάνουν πλέον στα όριά τους. Ειδικά στην εστίαση οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ δηλώνουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή.

O κλάδος της εστίασης έχει προγραμματίσει για αύριο το βράδυ στις 8 διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα, με μήνυμα «η Εστίαση Πεθαίνει» και συμβολικά θα τοποθετήσουν άδειες καρέκλες έξω από τα μαγαζιά τους.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος εργάζεται σε ένα wine bar στο κέντρο της Αθήνας που εδώ και 2 μήνες έχει κλείσει τις πόρτες του.

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι υπάλληλοι του καταστήματος καθαρίζουν τον χώρο της αυλής και τοποθετούν σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους τα τραπεζοκαθίσματα.

Και ο Γιώργος Ταρνάρης ιδιοκτήτης εστιατορίου αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η επιχείρηση του.

Μικρό παράθυρο να σηκώσουν ρολά νωρίτερα εστιατόρια, καφετέριες και ταβέρνες άνοιξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 18 Μαΐου.

Στην κυβέρνηση μεταξύ άλλων εξετάζεται η επέκταση εξωτερικών χώρων για συγκεκριμένο διάστημα και η αύξηση τετραγωνικών χωρίς όμως αύξηση των δημοτικών τελών. Να υπάρχει ρύθμιση για υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Ενώ, απαραίτητη θα είναι απαραίτητη η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης πρωταρχικό ρόλο έχει η δημόσια υγεία. Η εξέλιξη των κρουσμάτων είναι αυτή που θα καθορίσει την ημερομηνία επανεκκίνησης του κλάδου.