Oροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη του κορωνοϊού – O Γ. Σουρβίνος εξηγεί στο MEGA

Μια οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη εκπονείται αυτό το διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτη, τα ευρήματα της οποίας θα παρουσιάζουν την επίπτωση της διασποράς του ιού στην περιφέρεια Κρήτης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρθηκε στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, η έρευνα θα γίνει σε δείγμα άνω των 1000 ατόμων, ενώ το δείγμα θα είναι πλήρως στοιχειοποιημένο σε ότι αφορά τη ιαστρωμάτωση ανά φύλο, ηλικία και γεωγραφική περιοχή.

«Τα αποτελέσματα θα δείξουν την χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ του πληθυσμού της Κρήτης σε επίπεδο αντισωμάτων. Αρχικά στο γενικό πληθυσμό και σε δεύτερο στάδιο στους υγειονομικούς υπαλλήλους. Να δούμε εάν έχουν αναπτύξει ανοσία και σε πιο επίπεδο» υπογράμμισε.

Σε επόμενη φάση, ο καθηγητής, τόνισε την ανάγκη, να επαναληφθεί η μελέτη, για να διαφανεί το κατά πόσο μεταβάλλεται το ανοσολογικό προφίλ με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Ακόμα, η έρευνα θα απαντήσει σε μια ένα ερώτημα καίριο, όπως το πόσο διαρκεί η ανωσία στον κορωνοϊό, κάτι, που ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε ως «άγνωστη παράμετρο».

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς του κορωνοϊού, εξήγησε πως δεν είναι τακτικό φαινόμενο «αλλά μπορεί να συμβεί».

«Εργαστηριακά υπάρχει το παράθυρο. Είναι μια χρονική περίοδος που υπάρχει η λοίμωξη, αλλά το ιϊκό της φορτίο είναι χαμηλό και δεν ανιχνεύεται. Ένα τέτοιο χρονικό κενό μπορεί να δώσει λάθος εικόνα» πρόσθεσε.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των μαζικών διαγνωστικών τεστ στην χώρα, προκειμένου «να ανιχνεύσουμε και να ιχνηλατήσουμε τα κρούσματα, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

 

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο