Ελλάδα

Νέα κρούσματα κορωνοϊού και εικόνες συνωστισμού – Τι θα γίνει με το άνοιγμα στην εστίαση

05.05.2020 | 16:52 Eνσωμάτωση

Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη μερική επανεκκίνηση της αγοράς, οι εξελίξεις προβληματίζουν σε διάφορα επίπεδα. Σε δύο νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τρεις ασυμπτωματικοί ασθενείς που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλα άτομα που βρίσκονταν στα νοσοκομεία. Σε δρόμους και γειτονιές οι εικόνες συνωστισμού έρχονταν να βάλουν σε νέες σκέψεις για την πορεία της πανδημίας, με τις συζητήσεις για το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ να επανέρχονται στο προσκήνιο και τους γιατρούς να αξιολογούν όλα τα δεδομένα.

Η δεύτερη ημέρα της νέας μας καθημερινότητας βρήκε στους δρόμους περισσότερα οχήματα, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν τους ελέγχους και να εστιάζουν στους παραβάτες.

Στα Μέσα Μεταφοράς ήδη κόπηκαν τα πρώτα 25 πρόστιμα των 150 ευρώ σε άτομα που δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν αποστάσεις, 85 για μετακινήσεις σε άλλο νομό, ενώ διαπιστώθηκαν και δύο παραβάσεις σχετικά με καταστήματα που άνοιξαν παράνομα.

Το ΕΣΥ δοκιμάζεται ξανά. Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα σήμανε συναγερμός για ασυμπτωματικό ασθενή που νοσηλευόταν σε κακή κατάσταση μετά από την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε. Άμεσα μπήκαν σε καραντίνα 6 γιατροί και 7 νοσηλευτές που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Ανάλογος συναγερμός κ στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Διαγνώστηκαν με κορωνοϊό δύο ασυμπτωματικοί ασθενείς. Το προσωπικό υποβλήθηκε σε διαγνωστικά τεστ και στο νοσοκομείο έγινε παντού απολύμανση.

Αρχικά διαγνώστηκε θετική μια 70χρονη κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού της ελέγχου και ακολούθησε ένας ασθενής 81ος ετών. Σε εκείνον μάλιστα το πρώτο τεστ βγήκε αρνητικό και το δεύτερο θετικό.

Από το πρωί της Τρίτης οι οδηγοί ταξί εμφανίζονται αισιόδοξοι, οι πιστοί που μπαίνουν στις εκκλησίες συγκινημένοι, οι επιβάτες του μετρό προσεχτικοί, οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και καταστημάτων που ήδη έχουν ανοίξει ικανοποιημένοι, αλλά στον αντίποδα ιδιοκτήτες καφέ κι εστιατορίων παραμένουν έντονα προβληματισμένοι.

Για την ώρα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση δίνουν μάχη όπως μας λένε, για να μην καταρρεύσουν οικονομικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο MEGA, πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει την εστίαση νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

Στο παζλ των εξελίξεων της Τρίτης, τα τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και αστέγων, αλλά και η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τις άδειες ειδικού σκοπού της φετινής Άνοιξες, οι οποίες μπορούν να δηλωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου.