Ελλάδα

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων για το άνοιγμα των σχολείων

05.05.2020 | 20:53 Eνσωμάτωση

Κινητοποιήσεις πριν καν ξεκινήσει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, εξήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί που καλούνται από την Τετάρτη να είναι στις θέσεις τους, εν όψει της έναρξης των μαθήματων από τις 11 Μαΐου.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι ισχυρές επιφυλάξεις που εκφράζονται για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, προβληματίζουν πάντως χιλιάδες γονείς, που δεν ξέρουν αν πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Οι γονείς εκφράζουν φόβους για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, οι καθηγητές ετοιμάζονται για απεργίες και στη μέση είναι οι μαθητές.

Αύριο Τετάρτη πρωί, 6 Μαΐου περίπου 70.000 καθηγητές θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους στα σχολεία της χώρας. Δεν αναμένεται ωστόσο να εμφανιστούν στην ώρα τους καθώς η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στο άνοιγμα των σχολείων και στο νομοσχέδιο για την παιδεία κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν κι άλλες τρίωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου.

Την ίδια ώρα δήμαρχοι σε νησιά του Αιγαίου ζητούν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και να ελεγχθούν με τεστ για κορωνοϊό οι εκπαιδευτικοί που καταφθάνουν από την ηπειρωτική χώρα.

Με μια απλή δήλωση γονέα δίνεται η δυνατότητα να μη μπαίνουν απουσίες και στους μαθητές που θα λείψουν. Ωστόσο δεν θα υπάρξει όπως φαίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα που θα γίνονται στην τάξη σε απευθείας μετάδοση καθώς εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Στα φροντιστήρια, πάντως, η σύσταση είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, ενώ η απευθείας σύνδεση μαθητών με φυσικές τάξεις έχει βοηθήσει σημαντικά τη διαδικασία και σε κανονικές και σε ειδικές συνθήκες.

Το βέβαιο είναι πως το κουδούνι είναι απαραίτητο να χτυπήσει για την Γ’ λυκείου προκειμένου να καλυφθεί ύλη που θα εξετασθεί στις πανελλαδικές.