Κόσμος

Αγωνία και συγκίνηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

05.05.2020 | 13:41 Eνσωμάτωση

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στους Ευρωπαίους πολίτες που επιστρέφουν σταδιακά στην προ κορωνοϊού καθημερινότητά τους. Αγωνία για τα δυσχερή νέα οικονομικά δεδομένα, αλλά και συγκίνηση καθώς η λήξη της καραντίνας ενώνει ξανά τις οικογένειες.

Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Βενετία αγωνιούν και διαδηλώνουν κάνοντας λόγο για ανεπαρκή οικονομική στήριξη στον κλάδο τους.

Στη Ρώμη, έπειτα από δύο μήνες καθολικής καραντίνας, ο παππούς Ντομένικο και η γιαγιά Μαριαντόνια ανοίγουν τις αγκαλιές τους για την εγγονή τους.

Μέσα στη λαχτάρα τους για την εγγονή, ξεχνούν να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις. Λένε όμως ότι από σήμερα θα πάρουν την εγγονή στο δικό τους σπίτι, καθώς οι γονείς πιάνουν δουλειά.

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη από τις τέσσερις φάσεις του σχεδίου άρσης των περιορισμών κι έτσι άνοιξαν τα καταστήματα μεγέθους έως 400 τ.μ.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ πάντως δέχεται όλο και πιο έντονες επικρίσεις για μη επαρκή διαχείριση της κρίσης, ενώ το αντιπολιτευτικό Λαϊκό Κόμμα απειλεί ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση για παράταση κατάστασης ανάγκης.

Στη Γερμανία τρία εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων είναι διαθέσιμα από χθες και πέντε εκατομμύρια θα διατίθενται από εδώ και πέρα μηνιαίως σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή η άρση των μέτρων δημιούργησε ουρές έξω από μεγάλο κατάστημα ειδών σπιτιού.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκφράζει τον φόβο της γαλλικής κυβέρνησης για κύμα χρεοκοπιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για απώλεια θέσεων εργασίας.

7,4 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο «μαραθώνιο δωρεών» κατά του κορωνοϊού.

Το ποσό θα διατεθεί σε έρευνες για εμβόλιο, για θεραπείες και για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ ανάμεσα στους δωρητές συγκαταλέγονται η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, η Μαντόνα, κυβερνήσεις χωρών και διεθνών οργανισμών, ενώ έλαμψε δια της απουσίας της η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.