Ελλάδα

Μετά τις 17 Μαΐου τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού

04.05.2020 | 20:13 Eνσωμάτωση

Τις πόρτες τους άνοιξαν από σήμερα και οι ιεροί ναοί για ατομική λατρεία, με τα μέτρα προστασίας που έχει υποδείξει η Ιερά Σύνοδος. Οι εκκλησίες θα επαναλειτουργήσουν πλήρως από τις 17 Μαϊου, αλλά οι κανόνες ασφαλείας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η ανοιχτή πόρτα της εκκλησίας προκαλεί συγκίνηση κι ελπίδα. Ο πατηρ Βασίλειος στον ιερό ναο της Αγίας Φιλοθέης στέκεται στην είσοδο και δείχνει στους πιστούς πως θα τηρούν τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Η πρώτη απαραίτητη κίνηση είναι η χρήση αντισηπτικού. Η ατομική προσευχή ξεκινά και ολοκληρώνεται με μια ευλαβική υπόκλιση αντί για ασπασμό στις εικόνες

Εχει προηγηθεί απολύμανση στους ναους από ειδικά συνεργεία και καθημερινά γίνεται σχολαστική καθαριότητα.

Συμφωνα με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου επιτρέπεται να υπάρχει ένα ατομο ανα 10 τμ και να μη βρισκονται μέσα στην εκκλησία πανω από 50 άτομα ακομη κι αν η επιφανεια του ναου ξεπερνα τα 500 τετραγωνικά μέτρα. 

Οι λειτουργίες μεχρι τις 16 Μαίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι πόρτες για τους πιστούς θα ανοίγουν τουλάχιστον μια ώρα μετά κι αφου εχει εξαεριστεί καλά ο χώρος

Μετά τις 17/5  θα ξεκινήσουν να πραγμαποιούνται και τα μυστήρια που ειχαν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των προσκεκλημένων και θα υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες που θα εκδώσει η νεα διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 12 Μαϊου.