Κόσμος

Ιταλία: Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της άρσης περιοριστικών μέτρων

04.05.2020 | 13:32 Eνσωμάτωση

Στη δεύτερη φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μπαίνει η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες επιστρέφουν από σήμερα στην εργασία τους, ενώ χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που θα εξακολουθούν να συνοδεύονται ωστόσο από το απαραίτητο έγγραφο.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Στη διάρκεια της φάσης αυτής, εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα διενεργούνται περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι φορείς του ιού, με 5 εκατομμύρια κιτ να πρόκειται να σταλούν στις επαρχίες τους επόμενους δύο μήνες. Επιπλέον από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν περίπου 150.000 αιματολογικά τεστ για να διερευνηθεί πόσοι Ιταλοί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στην covid-19.

Στην Ισπανία διανέμονται δωρεάν μάσκες στους σταθμούς του μετρό, ενώ η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά ορισμένες ώρες της μέρας.