Πολιτική

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής από την Ελλάδα στην Τουρκία

04.05.2020 | 08:47 Eνσωμάτωση

Μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, έστειλε η Ελλάδα, με μια πτήση ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι την Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα. 

Η πτήση αυτή έφερε στην επιφάνεια μια άγνωστη πτυχή της Ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά ανέδειξε και τ αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Ειδικότερα, την Τρίτη 28 Απριλίου, απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό την Λάρνακα της Κύπρου, ένα αεροσκάφος εν δυνάμει «φονιάς» για τα τουρκικά υποβρύχια. Ήταν μια πτήση μήνυμα προς την Άγκυρα, τα υποβρύχια της οποίας δραστηριοποιούνται πλέον σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ελληνικό P-3 Orion πέταξε έως την Κύπρο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης SEA GUARDIAN. 

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι η ενδιάμεση λύση μέχρι την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό από το 2021 του πρώτου από τα τέσσερα εκσυγχρονισμένα P-3.

Ειδικά για τον τουρκικό υποβρύχιο στόλο που προς το παρόν δεν διαθέτει υποβρύχια σαν τα ελληνικά Παπανικολής, αποτελεί εφιάλτη στο πλαίσιο του «υποβρυχιακού πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ως προς τα ελληνικά υποβρύχια αυτό που κάνει τα «Παπανικολής» ιδανικά για εξολοθρευτές άλλων υποβρυχίων είναι η τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν και η οποία τα καθιστά τα καλύτερα συμβατικά στον κόσμο.

Τα τέσσερα υποβρύχια του τύπου 214 που διαθέτει ο στόλος μας έχουν ήδη συγκεντρώσει πολλές διακρατικές διακρίσεις ως προς τους εντοπισμούς και τις αποκρύψεις, με πλέον χαρακτηριστική εκείνη κατά την διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic Manta 2019.

Εκεί, ελληνικό υποβρύχιο παρέμεινε αόρατο κατά την καταδίωξή του από τουρκικό, το οποίο στην συνέχεια δέχθηκε τις εικονικές τορπίλες του ελληνικού, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν στο MEGA πολύ καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά υποβρύχια αποφεύγουν τις συναντήσεις με τα ελληνικά, λόγο της ανωτερότητας των τελευταίων.

Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια κούρσα κατασκευής υποβρυχίων εφάμιλλων των Παπανικολής αλλά και σε μια προσπάθεια εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής κάτι που το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί και ετοιμάζει την απάντηση.