Κόσμος

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Αργεί το εμβόλιο

04.05.2020 | 06:36 Eνσωμάτωση

Μόνο καλός δεν ήταν ο Απρίλιος για τις ΗΠΑ, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του, ο αριθμός των ημερήσιων θυμάτων του κορωνοϊού δεν έπεσε κάτω από τους 1,000 νεκρούς. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιστρέψουν και αυτές με τη σειρά τους σιγά-σιγά στη κανονικότητα. 

Σήμερα, έληξαν και οι ομοσπονδιακές οδηγίες περιορισμού, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει. 

Οπότε από εδώ ο Λευκός Οίκος νίπτει τας χείρας του, η κάθε πολιτεία τραβάει το δικό της δρόμο και θα εφαρμόσει τις δικές της αποφάσεις. 

Σε μια σειρά από «κόκκινες» πολιτείες, κυρίως στο νότο, οι ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες αρχίζουν να αίρουν τα μέτρα, επιτρέποντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Σε τελείως άλλο μήκος κύματος κινούνται πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, της οποίας ο κυβερνήτης έβγαλε την αστυνομία στον δρόμο μέσα στο σαββατοκύριακο για να εφαρμόσει τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ένα άνοιγμα στα τυφλά ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα η ανακάλυψη ενός εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους. 

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα εμβόλιο ενδέχεται να ανακαλυφθεί σε έναν χρόνο ή ακόμα και σε 18 μήνες.

Τέλος μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, υπολογίζει ότι η πανδημία θα διαρκέσει από 18 έως 24 μήνες και δεν θα σταματήσει μέχρις ότου τα 2/3 του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία στον ιό.