Οικονομία

Διοικητής ΟΑΕΔ στο MEGA: Παράταση έως τις 10 Μαΐου για το επίδομα των 400 ευρώ

04.05.2020 | 08:01 Eνσωμάτωση

Εβδομάδα αιτήσεων και πληρωμών είναι αυτή που διανύουμε.

Σήμερα Δευτέρα 4/5 ολοκληρώνεται η πληρωμή των 800 ευρώ των επαγγελματιών, ενώ αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους, που ανέρχονται σε 160.000.

Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η καταβολή των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ ξεκινά και η πληρωμή του δεύτερου μήνα του επιδόματος ανεργίας για όσους έληξε τον Μάρτιο. 

Αύριο Τρίτη 5/5, πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκπτωση 25%, ενώ καταβάλλονται και οι επικουρικές συντάξεις.

Έως την Παρασκευή 8/5, είναι η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν την αίτησή τους προκειμένου ν λάβουν τα 600 ευρώ.

Την Παρασκευή θα δοθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 επιχειρήσεις.

Μιλώντας στη εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε πως θα δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου οι μακροχρόνια άνεργοι να μπορέσουν να κάνουν την αίτησή τους και να λάβουν το έκτακτο επίδομα.

«Θα δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, μέχρι και την Κυριακή 10 Μαΐου. Για τους 25.000 που δεν έχουν καταχωρισμένο iban στον ΟΑΕΔ και δεν είχανε μπει μέχρι χθες στην πλατφόρμα, δεν μπορούμε να καταβάλλουμε τα χρήματα. Οπότε δίνουμε μια παράταση μιας εβδομάδας».

Ο κ. Πρωτοψάλτης δήλωσε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

«Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου είδαμε ότι παρέμεινε σταθερός ο αριθμός. Δεν υπήρξε αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δεδομένο ότι η ανεργία θα αυξηθεί και θα πρέπει να την παρακολουθούμε στενά.

«Υπάρχουν εργαλεία τα οποία όλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Ο κ. Πρωτοψάλτης  τόνισε πως το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο, αφού θα βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό.

«Είναι ένα καλό εργαλείο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού και στήριξης αυτού του κλάδου ο οποίος όντως θα χτυπηθεί».

Για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν έχουν λάβει κάποιο επίδομα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επιδόματα αυτή την στιγμή, υπάρχουν όμως προγράμματα που στοχεύουν στην αποκατάστασή τους μέσω θέσεων εργασίας.

«Υπάρχουν δράσεις συγκεκριμένα για να στηρίξουν τους μακροχρόνια ανέργους».