Υγεία

Χ. Γώγος: Μας κρατάει ανήσυχους ο αριθμός των κρυφών κρουσμάτων

03.05.2020 | 18:48 Eνσωμάτωση

Στην έκτακτη εκπομπή του MEGA για τον κορωνοϊό μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Όλα μαζί πρέπει να τα προσέξουμε. Και αποστάσεις και υγιεινή χεριών και τις μάσκες. Αυτή την εποχή θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Θέλουμε να ελαττώσουμε την εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Έχουμε εξαιρετικά χαμηλά κρούσματα και θέλουμε να τα κρατήσουμε. Μαζί πάει και η προστασία των ευπαθών ομάδων», σημείωσε ο κ. Γώγος.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο. Μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικά κρούσματα που πλέον θα κυκλοφορούν και δεν θα είναι κλεισμένα στο σπίτι τους. Αυτό που θέλω είναι ο κόσμος να συμμορφωθεί απόλυτα με τις οδηγίες. Είναι μια ουσιώδης σύσταση και έντονη. Αυτό που μας κρατάει ανήσυχους είναι ο αριθμός των κρυφών κρουσμάτων, αλλά θα αντιμετωπιστεί με τον αυξημένο αριθμό τεστ», πρόσθεσε.

«Η ανοσία στην κοινότητα θα είναι χαμηλή, με δεδομένο ότι η Ελλάδα προφυλάχτηκε. Επομένως πρέπει να κρατάμε τα μέτρα διακοπής της μετάδοσης αλλά και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην κοινότητα. Και φυσικά να είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Δεν έχουμε απόλυτα δεδομένα για το θέμα της ανοσίας. Δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο αναπτύσσεται. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα υπάρξει ανοσία αρκετά σημαντικού χρονικού διαστήματος», ανέφερε ακόμη ο κ. Γώγος.

«Το μοριακό τεστ σε μερικούς ανθρώπους παραμένει θετικό για πολύ καιρό. Είναι η ακραία περιοχή της καμπύλης, και συνήθως η παρουσία δεν σημαίνει δυνατότητα λοίμωξης. Είναι νεκρός ιός που ανιχνεύεται», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφορικά με την επιστροφή στα σχολεία, ο κ. Γώγος είπε ότι «χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Στο σχολείο δεν πρέπει να πάνε παιδιά που έχουν προβληματικά περιστατικά στο σπίτι, ανθρώπους δηλαδή με υποκείμενα νοσήματα κλπ. Πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά και οι γονείς. Νομίζω ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά. Τα παιδιά να είναι σε αποστάσεις και να μάθουν τα θέματα υγιεινής», κατέληξε ο κ. Γώγος.