Ελλάδα

Τοπικά lockdown και επιστροφή στα SMS σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων

03.05.2020 | 19:50 Eνσωμάτωση

Προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες για την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και της δίμηνης καραντίνας, καθώς η πανδημία του κορωνοιού δεν έχει ξεπεραστεί. Από αύριο το στοίχημα είναι μεγάλο, ενώ οι επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων θα αξιολογούνται ανα εβδομαδα. 

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει αύριο, με τους επιστήμονες να ελέγχουν συνεχώς την πορεία εξέλιξης της νόσου. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων.

Για πρώτη φορά μετά τις 13 Μαρτίου, οι πολίτες θα βγουν και πάλι στους δρόμους, χωρίς περιορισμούς και sms. Η «ελευθερία» αυτή όμως εγκυμονεί κινδύνους.

Οι επιστήμονες φοβούνται αν οι πολίτες το «ρίξουν» έξω, συνωστίζονται, δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Κυρίως όταν η αστυνομία δεν θα μπορεί πλέον να επιβλέπει την κατάσταση, ενώ θα υπάρξει και πρόβλημα στην ιχνηλάτηση περιστατικών.

περιστατικών. 

Όλα θα εξαρτηθούν από τον περίφημο δείκτη R0. Είναι αυτός που θα καθορίσει το αν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ή θα επιστρέψουν οι περιορισμοί. Ουσιαστικά ο δείκτης R0 είναι ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής του ιου. Υπολογίζει δηλαδή σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει τον ιό ένας φορέας.

Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί χαρτογραφούν την πορεία και την ένταση του covid-19. Στόχος των επιστημόνων είναι ο δείκτης να μην ξεπεράσει το 1 από 0,48 που είναι σήμερα. 

Αποκλείσεις στο δείκτη προς τα πάνω μεταφράζονται σε κρούσματα, νοσηλείες και απώλειες. Αν στη χώρα μας αρχίζουν να καταγράφονται τουλάχιστον 50 κρούσματα ημερησίως για συνεχόμενες μέρες, τότε οι ειδικοί θα κληθούν να επανεξετάσουν άμεσα την κατάσταση. 

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί η επιτροπή θα εξετάζει τα δεδομένα και θα επιβάλει τους αντίστοιχους περιορισμούς.

Τοπικά lockdown και Επιστροφή sms για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου θα υπάρξει συρροή πολλών κρουσμάτων, ενώ σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων σε τομείς όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, θα υπάρξει κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών για σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά απολυμάνσεις.

Μοναδικά όπλα των επιστημόνων η πειθαρχεία των πολιτών, αλλά και τα μαζικά τέστ. Σταδιακά όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα θα υποβάλλονται άμεσα σε τεστ, ενώ σε τεστ θα υποβάλλονται και οι επαφές όσων βρεθούν θετικοί.