Πολιτισμός

SOS από τους καλλιτέχνες: Η πανδημία «πάγωσε» όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες

03.05.2020 | 20:45 Eνσωμάτωση

Οι επιβεβλημένες απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν παγώσει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης καθώς η πλειονότητα των καλλιτεχνών δεν λαμβάνει ούτε έκτακτο επίδομα που έχει δοθεί σε άλλους εργαζόμενους.

Ίσως το φετινό καλοκαίρι, να είναι το πρώτο καλοκαίρι χωρίς συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν παγώσει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η πλειονότητα των καλλιτεχνών δεν λαμβάνει ούτε το έκτακτο επίδομα. Από την άλλη, όπως λένε, για το δικό τους επάγγελμα δεν υπήρξε καμία οδηγία για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο στόχος διπλός: Να μην νεκρώσει πολιτιστικά το καλοκαίρι και να στηριχθούν οι άνθρωποι που «υπηρετούν», τον πολιτισμό.

Με μία ανάρτηση στο Facebook, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων του πολιτισμού συμμετέχοντας στο διαδικτυακό κίνημα support art workers.

Παρέμβαση για τους καλλιτέχνες και από το Κίνημα Αλλαγής.  

Οι καλλιτέχνες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Όπως λένε βιοπορίζονται από την μουσική και δεν είναι χομπίστες.

Όπως λέει ο Σωτήρης Μπαλλάς στην Εργάνη φαίνεται ξεκάθαρα ποιος βιοπορίζεται από την τέχνη του ωστόσο, τα κριτήρια άφησαν τους περισσότερους καλλιτέχνες εκτός.

Μουσικοί, ηθοποιοί αλλά και εργαζόμενοι στα θέατρα ζητούν η πολιτεία να μεριμνήσει για τους ανθρώπους του πολιτισμού πριν η σεζόν χαθεί.

Ο κύριος Παύλος είναι ιδιοκτήτης θεάτρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης… ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί είναι 19 άτομα, που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Πάντως όσοι καλλιτέχνες πληρούν τα κριτήρια μπορούν αύριο να κάνουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ.